Menu
Ερευνητικό δίκτυο για την  μεθοδολογία στην Πολιτική Επιστήμη

Ερευνητικό δίκτυο για την μεθοδολογία στην Πολιτική Επιστήμη

«Το μεγαλύτερο μέρος της βιβλιογραφίας που περιγράφεται με τον τίτλο ‘Μεθοδολογία’ (στις κοινωνικές, συμπεριφοριστικές και πολιτικές επιστήμες) στην πραγματικότητα ασχολείται με τεχνικές δημοσκόπησης και κοινωνική στατιστική και έχει ελάχιστη –αν έχει καθόλου- με το κύριο αντικείμενο της «μεθοδολογίας», τη λογική δομή και τη διαδικασία της επιστημονικής έρευνας».

Sartori, G. ‘Στρεβλή Συγκρότηση Εννοιών στη Συγκριτική Πολιτική’, στο Σεφεριάδης, Σ. (επιμ.) Giovani Sartori: Σημασιολογία, Έννοιες, Συγκριτική Μέθοδος, Παπαζήσης, Αθήνα, σ. 130.

Σκοποί και στόχοι:

Η παραπάνω κριτική επισήμανση από τον G. Sartori, συνιστά, εκτός των άλλων και μία ευσύνοπτη τεκμηρίωση της ανάγκης δημιουργίας του Ερευνητικού Δικτύου για την Μεθοδολογία στην Πολιτική Επιστήμη. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία που ξεκίνησε την Άνοιξη του 2017, θεωρούμε ότι υπηρετεί τους καταστατικούς σκοπούς της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης και συγκεκριμένα:

α) «Την ανάδειξη και οριοθέτηση της πολιτικής επιστήμης ως διακριτού πεδίου επιστημονικής έρευνας και συγγραφικής παραγωγής»: η έμφαση στις μεθοδολογικές προϋποθέσεις της έρευνας στην πολιτική επιστήμη, αποτελεί αναγκαία συνθήκη για το εγχείρημα αφενός της οριοθέτησης του κλάδου, αφετέρου της ενίσχυσης των διεπιστημονικών του χαρακτηριστικών.

β) «Την ανάπτυξη του κλάδου σε συνθήκες θεωρητικού και μεθοδολογικού πλουραλισμού»: παρότι τις τελευταίες δεκαετίες, ο κλάδος απολαμβάνει τα οφέλη μιας γόνιμης αλληλεπίδρασης μεταξύ διαφορετικών θεωρητικών και μεθοδολογικών προσεγγίσεων και παραδειγμάτων, οι κίνδυνοι που απορρέουν από έναν «εκλεκτικισμό χωρίς αρχές» μπορούν να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της καλλιέργειας μιας διαρκούς εγρήγορσης σε ζητήματα λογικής δομής και διαδικασίας της έρευνας.

γ) «Την ενθάρρυνση της διεπιστημονικής προσέγγισης και του διάλογου μεταξύ της πολιτικής επιστήμης και των συναφών κοινωνικών επιστημών στην Ελλάδα»: στόχος μας είναι να καθιερώσουμε το σεμινάριο του δικτύου ως διαρκές σεμινάριο, στο οποίο ο διεπιστημονικός διάλογος θα διασφαλίζεται, τόσο μέσω πρόσκλησης ομιλητών/ομιλητριών και κοινού από διάφορες περιοχές των κοινωνικών επιστημών, όσο και μέσω των θεματικών που θα επιλέγονται από τους διοργανωτές – μέλη του δικτύου.

δ) «Την ενίσχυση της παρουσίας της ελληνικής πολιτικής επιστήμης και του επιστημονικού δυναμικού της στο διεθνή επιστημονικό διάλογο με την καλλιέργεια στενών επαφών με το αντίστοιχο επιστημονικό δυναμικό στα Βαλκάνια, την Ευρώπη, την Αμερική και αλλού»: από τα πρώτα μελήματα του δικτύου, θα είναι η διεύρυνσή του με μέλη της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας (Advisory Group) με τα οποία θα επιδιώκετε μία συστηματική επαφή, μέσω πολλαπλών διαύλων επικοινωνίας (συνεισφορά-ανατροφοδότηση σε κείμενα εργασίας του δικτύου, ανάδειξη μεθοδολογικών έργων που συνιστούν αναφορά για τον κλάδο διεθνώς, πρόσκληση σε ημερίδες κ.α.).

Οι συνθέσεις που επιδιώκονται μέσα από τη λειτουργία του Ερευνητικού δικτύου, στοχεύουν στην ανάσχεση των συνεπειών του ακραίου γνωστικού κερματισμού, τον οποίο ευνοεί η απουσία ενός βήματος συνεχούς αναστοχασμού πάνω στα μεθοδολογικά και θεωρητικά θεμέλια της Πολιτικής Επιστήμης. Οι δράσεις και ενέργειες που υποστηρίζουν την παραπάνω επιδίωξη, αρθρώνονται σε δύο βασικά επίπεδα: 1) το επίπεδο της μεθοδολογίας εν γένει, με την έννοια της αναζήτησης, καλλιέργειας και ανάπτυξης της λογικής και σημασιολογικής πειθαρχίας και 2) το επίπεδο των επιμέρους ερευνητικών μεθόδων, τεχνικών και εργαλείων σε συγκεκριμένα πεδία, περιοχές και αντικείμενα, όπως διαμορφώνονται στην τρέχουσα έρευνα.

Ενδεικτικές δράσεις:

  • Διοργάνωση διαρκούς σεμιναρίου μεθοδολογίας της έρευνας.
  • Δημιουργία και ενημέρωση σχετικής ιστοσελίδας που θα φιλοξενηθεί στον ιστότοπο της Εταιρείας.
  • Σύνταξη και τακτική επικαιροποίηση ενός ηλεκτρονικού οδηγού μεθοδολογίας επιστημονικής εργασίας στην Πολιτική Επιστήμη, ο οποίος θα είναι διαθέσιμος δωρεάν στην ιστοσελίδα του δικτύου.
  • Διοργάνωση συνεδρίου υποψήφιων διδακτόρων και νέων ερευνητών κάθε δύο χρόνια.
  • Διοργάνωση ημερίδων με σκοπό την πραγμάτευση μεθοδολογικών προβλημάτων.

Διαρκές Σεμινάριο

Κατά το εαρινό εξάμηνο του 2017, το δίκτυο πραγματοποίησε τις πρώτες τρεις συναντήσεις του διαρκούς ερευνητικού σεμιναρίου μεθοδολογίας, ενώ ήδη έχουν προγραμματιστεί οι συναντήσεις του χειμερινού εξαμήνου του ακαδημαϊκού έτους 2017-2018.
Περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με το σεμινάριο, θα βρείτε εδώ.

Ιδιότητα μέλους:

Την ιδιότητα του μέλους μπορούν να λάβουν όλα τα μέλη της ΕΕΠΕ κατόπιν σχετικής αίτησής τους στο Συντονιστή του Δικτύου, Γιώργο Μπιθυμήτρη (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.). Μαζί με τις δηλώσεις ενδιαφέροντος των συναδέλφων, το δίκτυό μας, με χαρά θα δεχθεί και τις προτάσεις, ιδέες και σκέψεις τους για την περαιτέρω ανάπτυξή του.

Διοίκηση:

Συντονιστής του Δικτύου είναι ο Γιώργος Μπιθυμήτρης (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.), Μέλος του Δ.Σ. της ΕΕΠΕ και Ταμίας κατά το διάστημα 2016-2018 και Αναπληρωτής Συντονιστής του Δικτύου, ο Κώστας Κανελλόπουλος (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.), μέλος του Δ.Σ. της ΕΕΠΕ και Γραμματέας κατά το διάστημα 2016-2018.

 

×